İslam Ve Evlilik

Düğün çiftlerin evlilik yolculuğunda girdikleri ilk duraktır. Bu adımın İslam kuralları çerçevesinde gerçekleşmesi aynı zamanda evliliğin helal yoldan gerçekleşmesini sağlar.

İslam’da evliliğe büyük değer verilmiştir. Bir hadisi şerifte söyle buyrulur: ‘Kim evlenirse imanın yarısını tamamlamış olur; kalan diğer yarısı hakkında ise Allahtan korksun.’ Öyle bir din ki evlenmeyi dahi imanın yarısından saymakta bu nedenle İslam için önemli olan bir durum biz Müslümanlar içinde önemli olmalıdır. Evliliğin bizlere en büyük nimeti ise büyük günahlardan biri olan zinadan bizleri uzaklaştırmasıdır.

İslam’a Uygun ‘Helal’ Düğün

Peygamber efendimiz  (sav) ‘Evlenmenin en hayırlısı, kolay ve külfetsiz olandır.’ Diyerek düğünde gösteriş ve fazla masraftan kaçınmamız gerektiğini belirtmiştir. Düğünü yapacak kişilerin kendi bütçelerine göre düğün yemeği verilmesi güzel bir davranıştır aynı zaman da düğünün bir sünnetidir. Düğün yemeğinin mükellef bir sofra şeklinde olması gerekmez yemeği verecek kişiyi ekonomik yönden sarsmayacak şekilde tadımlık ikramlar verilmesi uygundur.  Düğün için büyük borçlar altına girmek ve gereksiz masraf yapmak doğru değildir.  İslam dini ‘kolaylaştırınız zorlaştırmayınız; sevdiriniz nefret ettirmeyiniz’ buyurur.

Düğünlerde güzel sözlerin söylendiği bir neşe ortamı olmalıdır. Düğünde huzur verilmeli ve huzur bulunmalıdır ki düğün kelimesinin Arapça karşılığı ise ‘ferahtır’. Alkollü içecekler tüketilmemeli, dansöz gibi haramlardan sakınılmalıdır. Kadın erkek karışık bir şekilde oturulmamalıdır. Düğünlerde kadınların ayrı erkeklerin ise ayrı yerlerde bulunması doğru olandır. Kadınların bulunduğu yere fotoğraf çekme bahanesi ile teşhircilik yapılmasına izin verilmemelidir. Aynı zamanda düğünlerde söylenen kasideler, ilahiler, şiirler, sözleri uygun olan ve haram sayılmayan sözler dinlenebilir. Ancak kadın sesi erkekler için caiz değildir. Düğünde ne bir kasvet ve matem ortamı olmalı ne de İslam’a yakışmayacak şekilde şatafatlı, kötü sözlerin söylendiği, nefsi besleyecek şekilde olmalıdır. İslam her konuda olduğu gibi düğünlerde eğlence konusunda da orta yolu bulmamızı istemiştir. Düğünde aşırılık ve sapmalara başvurulmamalıdır.

Sünnete Uygun Düğün

Sünnete uygun bir düğünde ihlas olmalı, ilam olmalı, ikram olmalı, ihsan olması ve ihtiram olmalıdır. Sünnete uygun bir düğünde ihtilat olmamalı, israf olmamalı, ifşa olmamalı, ihmal olmamalı itaatsizlik olmamalıdır. İhlas olmaz ise riyakârlık olur. ihlas ise her şeyin Allah için yapılması demektir. Düğünde ilan olmalı peygamber efendimiz (sav) ‘ Evlenme işini ilan edin, halka duyurun’ buyurmuştur. Düğün ilan edilirken fakirler unutulmamalıdır.  Bir hadisi şerifte şöyle buyrulur : ‘ Zenginlerin davet edilip fakirlerin çağrılmadığı bir düğün yemeği, ne fena bir yemektir.’

En güzel günümüz günahlarla geçmemeli normal bir günde nasıl şeriat hukukuna uyuluyorsa bir gün uğruna hem bizim hem İslam için değerli olan bu günü de günahlar içinde geçirmemek ve şeriatın kurallarına uymak gerekir. Kurulacak yuvanın merasiminde Allah’ın rızasını kazanmak en büyük amacımız ve niyetimiz olmalıdır.

Formun Üstü

Formun Altı

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.